Vážení odběratelé,


vzhledem ke zvýšené četnosti stížností na kvalitu vody v některých zásobovaných oblastech města Šumperk, sdělujeme následující informaci.

V sobotu 27.7.2013 došlo z technických důvodů ke zvýšení dávkování plynného chlóru do surové vody na úpravně vody Rapotín, kterým je prováděno hygienické zabezpečení pitné vody.

Z tohoto důvodu je v posledních dnech hodnota volného chloru v pitné vodě mírně zvýšena a dle našich měření po síti se pohybuje v rozpětí od 0,06 do 0,12 mg/l. Hygienický limit, jehož mezní hodnota je stanovena na 0,3 mg/l pro pitnou vodu, je bezpečně dodržen. Dodávaná pitná voda splňuje všechny hygienické parametry a je tedy nezávadná. Jedná se pouze o problém senzorický, kdy chlór je v pitné vodě více cítit.

Je nutné poukázat na to, že hlavním vlivem, který výrazně umocňuje problém s chutí a pachem vody, je teplota vody. Při přetrvávajících vyšších venkovních teplotách dochází ve vnitřních rozvodech domů a staveb mimo jiné i ke zvyšování teploty vody, což může mít vliv na nežádoucí chuť a pach hygienicky zabezpečené pitné vody. Z tohoto důvodu doporučujeme při přerušovaných odběrech nebo v budovách s delším vnitřním rozvodem častěji a déle odpouštět pitnou vodu tak, aby docházelo ke snížení doby jejího zdržení v těchto vedeních.

Abychom co nejvíce uspokojili potřeby našich zákazníků, provádíme průběžně v dotčených oblastech města Šumperka mimořádné preventivní proplachování vodovodní sítě za účelem dalšího zlepšení senzorických ukazatelů pitné vody.