Stačí otočit kohoutkem a máme k dispozici kvalitní pitnou vodu. Je zajímavé, že přestože všude prochází standardní úpravou, chutná v různých oblastech odlišně. Důvodem je rozdílná tvrdost – někde teče voda tvrdá, jinde měkká. Tvrdá voda může způsobovat usazování vodního kamene v domácích spotřebičích, zatímco měkká může vést ke korozi potrubí. Oba typy vody navíc mohou ovlivnit i lidské zdraví.

Tvrdost vody zjednodušeně řečeno hodnotíme podle množství rozpuštěného vápníku a hořčíku. Čím je voda tvrdší, tím více těchto prvků obsahuje.

„Obsah vápníku ve vodě je přímo svázán s geologickou skladbou horniny, kterou protéká. Proto se tvrdost vody v jednotlivých geografických oblastech často liší. Voda pocházející z křídovité oblasti je tvrdší než ta, která se čerpá v oblasti žulové,“ vysvětluje web Komunální ekologie.

Jak rozeznat tvrdou a měkkou vodu

Rozeznat, zda nám doma teče z kohoutku voda tvrdá, nebo měkká, není nijak složité. Existují na to přístroje, ale poznáte to i bez nich.

Pokud se vám na povrchu vodovodních baterií, na sprše, v černém keramickém dřezu či ve varné konvici objevují bílé skvrny, jde o vodu tvrdou. Tyto skvrny oznamují, že se na vašich spotřebičích usazuje vodní kámen – jeden z jejich největších ničitelů.

Vodní kámen je usazenina, která pochází z vápenatých a hořečnatých solí. Uvolňuje se z teplé vody, a pokud jej průběžně neodstraňujete, z bílých skvrn se postupně stane nevzhledná a odolná bílohnědá usazenina. Ta snižuje životnost vaší rychlovarné konvice, pračky, myčky, bojleru, kávovaru, ale i dalších domácích pomocníků.

Tvrdá voda mimo jiné prodlužuje čas vaření potravin.

Navíc zdražuje jejich provoz. Už milimetrová vrstva nánosu vodního kamene dokáže kvůli vyšší spotřebě elektrické energie zvednout náklady na provoz spotřebiče přibližně o 10 procent.

Tvrdá voda také způsobuje problémy při praní prádla. Aby bylo prádlo opravdu dobře vyprané, je zapotřebí více pracího prášku. V měkké vodě se opere daleko lépe a s menším množstvím pracích prostředků.

Ani příliš měkká voda však není ideální. Nevytváří sice vodní kámen, ale může způsobit korozi potrubí.

Voda a hygiena

Měkká a tvrdá voda jsou dobře rozeznatelné i při osobní hygieně. Například v tvrdé vodě málo pění mýdlo, ovšem velmi snadno se oplachuje.

Když to v měkké vodě přeženete s mýdlem či šamponem, může vám na pleti zůstat kluzký až slizký povlak a vlasy mohou být zplihlé.

Rozdíl můžete pocítit i při sprchování: po omytí měkkou vodou bez minerálních usazenin zůstane pokožka vláčná a rozjasněná. Někdo rozdíl mezi sprchováním měkkou a tvrdou vodou přirovnává k dotyku hedvábí a dotyku polyesteru.

Podle odborníků však v tomto případě jde jen o subjektivní pocity. „Mnoho lidí se domnívá, že měkká voda je zárukou lepší čistoty pro tělo i domov, protože nezanechává minerální zbytky jako voda tvrdá. Pravdou ale je, že ani jeden typ vody nenabízí lepší či horší čistotu,“ konstatuje portál WebMD, který se zabývá zdravotní problematikou.

Vliv na pleť

Existuje však prokázaný rozdíl v tom, jak působí tvrdá a měkká voda na pleť a vlasy. Ideální je pro ně voda měkká, tvrdá jim moc neprospívá. Vlasy i pokožku hlavy zanechává například suché a nevyživené. Časté mytí vlasů tvrdou vodou může dokonce způsobit svědění pokožky hlavy.

Tvrdá voda vysušuje i pokožku obličeje a celého těla. „Minerály v tvrdé vodě mohou také změnit pH rovnováhu vaší pleti a oslabit její funkci ochranné bariéry proti škodlivým bakteriím a infekcím. Obzvláště zranitelní mohou být lidé s ekzémem,“ varuje zdravotní web Healthline.

Podle Healthline není tvrdá voda vhodná ke koupání miminek a malých dětí.

Tvrdá voda proti kardiovaskulárním chorobám

Paradoxem je, že tvrdá voda sice působí negativně na pokožku a vlasy, ale její pití je zdravější než pití vody měkké.

„Vápník nemá v žádném případě negativní vliv na naše zdraví. Pro zdravý růst nebo k ochraně před odvápněním se naopak doporučuje pít vodu s obsahem minerálních solí, jako jsou vápník nebo hořčík,“ informuje web Komunální ekologie.

Tvrdá voda z kohoutku je tedy nejjednodušším každodenním zdrojem vápníku a hořčíku pro náš organismus. Tím, že dodává tělu potřebné minerály, dokonce podle odborníků snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Potvrzuje to například dva roky stará studie polských vědců s názvem Vztah mezi úmrtností na kardiovaskulární onemocnění a celkovou tvrdostí pitné vody.

Podle Světové zdravotnické organizace je doporučená tvrdost pitné vody mezi 50 a 500 miligramy uhličitanu vápenatého na litr vody. „Naše analýza ukazuje, že tvrdost vody v horní hranici tohoto rozmezí by mohla působit preventivně a ovlivnit úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění,“ uvedli vědci.

Podle autorů studie však ochrana před kardiovaskulárními onemocněními nemusí být způsobena pouze vysokým příjmem vápníku a hořčíku, ale také korozivními vlastnostmi vody.

Rozhodně není pravda, že tvrdá voda způsobuje zubní kámen nebo dokonce tvrdnutí cév. Pokud pijete tvrdou vodu, nic z toho vám nehrozí.

„Tvrdá voda je méně korozivní, což brání vnikání toxických prvků (například olova) z vodovodních systémů do gastrointestinálního traktu,“ upozornili polští vědci.

Tvrdá voda je sice někdy spojována s tvorbou ledvinových kamenů, ale to se nepotvrdilo. „Kohortové studie uvádějí, že pití tvrdé vody zvyšuje koncentraci vápníku v moči, ale nikoli rychlost tvorby ledvinových kamenů,“ uvedli odborníci.

Negativní vliv měkké vody na zdraví

Výzkum vlivu změkčené vody na zdraví je v současné době omezený.

„Některé předběžné studie však spojily měkkou vodu s rakovinou tlustého střeva, cukrovkou, metabolickým syndromem, neurologickými poruchami, atrofií, laterální sklerózou, preeklampsií u těhotných žen, zlomeninami kostí a špatným vývojem kostí u dětí,“ informoval portál pro zdravý životní styl Health.

Podle webu Healthline měkká voda také s větší pravděpodobností zachytává toxické prvky ze starších a neudržovaných typů vodovodních potrubí.

zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/mekka-a-tvrda-voda-zdravi.html