V pátek 21. září se rámci své pracovní návštěvy Šumperska ministr zemědělství Miroslav Toman zajímal také o provozování vodovodů a kanalizací, protože tato agenda rovněž patří do kompetence Ministerstva zemědělství ČR.

Časový průběh pracovního dne sice neumožňoval návštěvu provozu některé úpravny vody či ČOV, ale setkání s vodohospodáři věnoval ministr Toman necelou hodinu ze svého pracovního programu. Na společném jednání se zástupci vlastnické společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s., a jejich provozní společností, ŠPVS se seznámil s vývojem oboru i aktuální situací v regionu. Pan ministr ocenil odbornou zdatnost provozovatele, který se dlouhodobě stará o vodohospodářský majetek a udržuje jej ve výborném technickém stavu. Hmatatelným důkazem toho je objem ztrát vody, které se podařilo cíleným programem od roku 2002 snížit z původních 46% na současných takřka 10%.

Protože regionem v současné době hýbe, často velmi zpolitizovaná, debata o provozování vodovodů a kanalizací po 1.1.2021, byla část diskuze věnována i tomuto tématu. Vzhledem k tomu, že veškerá vodohospodářská infrastruktura v regionu nikdy nebyla privatizována mimo municipální sféru, je heslo používané některými osobami: „moravská voda do moravských rukou, “ zavádějící. Programem sociální demokracie, kterou ministr Toman ve vládě zastupuje, je převod provozování do rukou municipálních vlastníků, v tomto případě společnosti VHZ Šumperk, a.s.  Pan ministr ocenil otevřenost skupiny SUEZ (většinového vlastníka ŠPVS) při jednáních o možném prodeji podílu provozní společnosti ŠPVS a.s. vlastnické společnosti VHZ Šumperk, a.s. a podpořil cestu postupných kroků ke zvyšování kontroly nad provozováním ze strany VHZ Šumperk, a.s. Stejný záměr má i společnost VHZ Šumperk, a.s., která by ráda při vypisování koncesního řízení tuto kontrolní pozici posílila a současně vede jednání o odkupu podílu v provozovatelské společnosti.

 

 zdroj: https://www.nase-voda.cz/ministr-toman-se-na-sumpersku-zajimal-take-tamni-vodohospodarstvi/

 

03

 

01