V pondělí 2.11.2015 byly v cca 8,00 hod zahájeny výkopové práce na odstranění poruchy na vodovodním řadu na ul. Šumavská (potrubí DN 400 z oceli, rok výstavby 1970), v průběhu prací bylo nutné z technologických důvodů snížit tlak vody v potrubí a proto byla dodávka vody přerušena na cca 2 hodiny. Vzhledem k rozsahu poruchy a velikosti potrubí bylo nutno zadat výrobu nestandardního opravného pasu v požadované lhůtě do 48 hodin. Porucha tedy byla odstraněna pouze provizorně a cca v 17,00 byla obnovena dodávka vody.

 

 

Téhož dne večer ve 21.30 přijal vodárenský dispečink hlášení městské policie o poruše na Bratrušovské ul. (potrubí DN 100 z litiny, rok výstavby 1985). Vzhledem k rozsahu poruchy bylo nutné neprodleně zastavit dodávku vody na pásmu H2 400 (tj. ulice Bratrušovská, Denisova, Gagarinova, Reissova, Riegrova, U sanatoria a Pod vyhlídkou), k čemuž došlo ve 23.30. Následně bylo zjištěno, že tato porucha vznikla vlivem změny tlaku ve vodovodním potrubí, ke kterému došlo při jeho natlakování při obnovení dodávky vody, což se projevilo v místě výrobní vady potrubí, jak patrno z přiložených fotografií.

 

foto 1          foto 2

 

V úterý 3.11.2015 byly v době po 8,00 zahájeny práce na dokončení opravy poruchy a souběžně přistaveny cisterny s pitnou vodou na ulicích Gagarinova (u obchodu) a U Sanatoria (u Domova důchodců), současně v rámci zajištění náhradního zásobování po celý den (od 9,00 do 14,00) projížděla lokalitou vozová cisterna Kerax, která zvukovým hlášením upozorňuje na možnost odběru vody. Vzhledem k nezbytnému využití dalších cisteren v oblasti Zábřežska, kde je díky intenzivní stavební činnosti v rámci projektu Morava II rovněž velký požadavek na náhradní zásobování pitnou vodou, nebylo možné přistavit v danou dobu větší počet stacionárních cisteren.

Ve stejnou dobu byly zahájeny práce na odstranění poruchy na ulici Bratrušovské.

Navíc byla v 7,30 nahlášena porucha na ul. Janáčkova (potrubí DN 100 z litiny, rok výstavby 1969), kde bylo rovněž neprodleně zahájeno její odstraňování.

Nucené odstávky bylo využito rovněž k výměně vodoměru na odtoku z vodojemu HTP, nebude tedy nutné pro tuto výměnu opětovně přerušovat dodávku vody.

Opravné práce byly ukončeny cca ve 14,00 a bylo obnoveno standardní zásobování.

Téhož dne došlo k poruše na ulici Zahradní (potrubí DN 300 z PVC, rok výstavby 1980), která byla nahlášena v 18,30. Obratem byla do dané lokality převezena cisterna pro náhradní zásobování.

Ve středu 4.11.2015 byla finálním způsobem, tj. instalací opravného pasu na poruchu na ul. Šumavská dokončena oprava první poruchy, která byla i příčinou dalších poruch ve stejném tlakovém pásmu, a bylo obnoveno standardní zásobování.

Jak již bylo uvedeno, příčinou souvisejících poruch byly změny tlakových podmínek v řízeně napouštěném a opětovně napouštěném potrubí, které více než 40 let staré materiály vodovodních potrubí již bohužel neunesou. Těmto poruchám nelze předcházet žádnou údržbou, ale pouze postupnou výměnou starých potrubí, což pochopitelně odvisí zejména od objemu dostupných finančních prostředků vlastníka infrastruktury.

 

foto 3                foto 4

 

Informace o poruchách jsou uváděny na internetových stránkách provozovatele: http://www.spvs.cz/omezeni-dodavky-vody-a-havarie/aktualni-seznam-poruch-a-planovanych-odstavek-na-vodovodni-siti-s-omezenim-dodavek-vody-odberatelum , bližší informace o přesném umístění cisteren pro náhradní zásobování lze získat i na centrálním vodárenském dispečinku, tel: 583 317 202.

 

 

Za vzniklé komplikace se všem odběratelům omlouváme.