V pátek 9.1.2015 došlo ve večerních hodinách k poruše páteřního vodovodního řadu DN 300, kterým je z vodojemu Hluchák zásobována velká část Šumperka – od průmyslových podniků Moravolen, Bělidlo, Ceramtec, PARS, Pramet přes Českou čtvrť až po ulici Jesenickou a částečně i Lidickou a M.R.Štefánika.

Práce na odstranění poruchy byly zahájeny bezprostředně po upřesnění lokalizace poruchy, přičemž původní předpoklad obnovení standardní dodávky byl do sobotního poledne. Bohužel vzhledem k místním podmínkám (extrémní podmáčení místa poruchy, kdy podélnou prasklinou litinového potrubí o délce 1,5 m unikl do podzemí celý objem vodojemu Hluchák /1.800 m3/ v kombinaci s táním rozbředlým povrchem) však nebylo technicky možné poruchu odstranit v očekávané době. Průběh prací rovněž neumožňoval ani omezení zásobování se sníženým tlakem, kdy by bylo možné zajistit dodávku alespoň do suterénních odběrných míst.

Po zjištění celkového rozsahu poškození potrubí byla vyloučena jeho oprava při sobotních pracech, bylo totiž nutné vyměnit část litinového potrubí o světlosti DN 300. Tento materiál není běžně k disposici v provozním skladu a bylo tedy nutné zajistit jeho nákup v mimořádném víkendovém režimu. Z tohoto důvodu byl v sobotu večer zaslepen vodovodní řad nad místem poruchy a byla provizorně obnovena dodávka alespoň do větší části dotčené obytné zóny. Průmyslové podniky byly i nadále bez dodávky vody. Během neděle byla provedena výměna poškozeného potrubí a dodávka vody byla obnovena v odpoledních hodinách v neděli 11.1.2015. Po obnovení dodávky se v některých odběrných místech mohl objevit slabý zákal či výraznější zavzdušnění dodávané vody, které však nemá vliv na hygienickou kvalitu dodávané vody.

Jednalo se o rozsahem a okolnostmi zcela mimořádnou poruchu, jejíž dopad na odběratele byl ještě umocněn opakovanými výpadky dodávky elektrické energie. Po dobu odstraňování poruchy bylo zajištěno náhradní zásobování formou stacionárních voznic umístěných v průmyslových areálech a u dětského domova Pavučinka. Zbývající lokalita byla projížděna 2 cisternami s pitnou vodou.

Průběžné informace o době odstávky včetně formy náhradního zásobování lze v případě poruch nalézt na internetových stránkách naší společnosti: Aktuální seznam poruch a plánovaných odstávek na vodovodní síti s omezením dodávek vody odběratelům - http://www.spvs.cz/omezeni-dodavky-vody-a-havarie/aktualni-seznam-poruch-a-planovanych-odstavek-na-vodovodni-siti-s-omezenim-dodavek-vody-odberatelum . Informace lze rovněž získat na nepřetržité dispečerské službě, tel. 583 317 202.