ČOV v Šumperku ohrožuje bobří hráz

V pátek 16.8.2013 byla zjištěna zvýšená hladina Bratrušovského potoka u ČOV Šumperk, kterou naše společnost provozuje. Při pátrání po příčinách tohoto jevu byla objevena na tomto toku bobří hráz v úrovni oplocení ČOV.
V pondělí 19.8.2013 bylo zjištěno, že navýšení hladiny dosáhlo takové úrovně, že je zčásti zatopen vypínací objekt ČOV, a současně, že hráz byla za 3 dny navýšena o několik desítek centimetrů.
Je reálné nebezpečí, že při dalším navýšení hráze dojde k úplnému zatopení vypínacího objektu a tím i k nátoku Bratrušovského potoka do přiváděcí kanalizační stoky. V konečném důsledku by mohlo dojít k neregulovatelnému průtoku ČOV a tím i k narušení čistírenského procesu s velmi závažnými důsledky pro životní prostředí.
Naše společnost se obrátila na správce toku, kterým je povodí Moravy s.p., s požadavkem na úpravu Bratrušovského potoka do stavu neohrožujícího ČOV.
V současnosti celou záležitost řeší příslušné orgány Olomouckého kraje.

Odkazy na články v médiích:

http://sumpersky.denik.cz/zpravy_region/povodi-chce-odstranit-bobri-hraz-v-sumperku-ohrozuje-cisticku-20130829.html

http://olomouc.idnes.cz/bobri-hraz-v-sumperku-ohrozuje-cisticku-fdx-/olomouc-zpravy.aspx?c=A130829_160015_olomouc-zpravy_tas

http://play.iprima.cz/all/411207/all