V úterý 19.5.2020 poškodila stavební firma provádějící revitalizaci části sídliště Šumavská u Bratrušovského potoka vodovodní přípojku pro koupaliště Bratrušák v Šumperku. Vlivem této havárie došlo k poklesu tlaku vody následně i k rozkalení vody v rozvodné vodovodní síti zejména v oblasti sídliště Šumavská a Čajkovského, čemuž nelze za takovéto situace zabránit. Přes operativní odkalování sítě během opravy překopnutého potrubí, tak i po ukončení opravy, se zákal dostal až ke koncovým odběratelům. Intenzivní odkalování probíhalo i ve středu a ve čtvrtek, nicméně rozsah kalového mraku je tak rozsáhlý, že do dnešního dne nebyl zákal z vodovodu zcela odstraněn. Opakovaná odkalování a další související činnosti (jako např. čištění sítek před domovními vodoměry) budou probíhat až do úplného odstranění všech následků havárie.
Pokud zjistíte zákal u dodávané vody, prosíme, abyste toto nahlásili nejlépe e-mailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , ev. telefonicky na vodárenský dispečink 583 317 202 s uvedením přesného místa a času zjištěné závady. Tato informace nám pomůže k přesnějšímu a účinnějšímu odkalování vodovodní sítě.
Rovněž tak prosíme správce domů o zpřístupnění domovních vodoměrů našim montérům, kteří je budou čistit od zaneseného kalu.

Za způsobené problémy, byť nebyly zaviněny z naší strany, se vám omlouváme.