Šumperská provozní vodohospodářská společnost (ŠPVS) loni snížila podíl ztrát pitné vody ve vodovodní síti z předloňských 12 procent na zatím nejnižší dosaženou hodnotu 11,3 procenta. Firma, která pitnou vodou zásobuje obyvatele několika měst a obcí na Šumpersku, podle obchodního ředitele ŠPVS Jana Havlíčka, ztráty vody postupně snižuje od roku 2003.

„Stejně jako předloni, kdy byly ztráty vody přibližně 12 procent, se pohybujeme na hranici, která je reálně dosažitelná. Ne každá vodohospodářská společnost se může takto dobrými čísly pochlubit. Pozitivní je to i pro naše odběratele a zákazníky, kteří díky nízkým ztrátám vody také ušetří,“ uvedl Havlíček

Snižování ztrát vody obchodní ředitel přisoudil investicím do vodohospodářské infrastruktury a také monitoringu vodovodního systému. Díky němu je podle Havlíčka možné včas odhalit případný únik vody.

Největší úniky pitné vody loni zaznamenala ŠPVS v souvislosti s haváriemi potrubí. Podle Havlíčka je v těchto případech nejdůležitější, aby lidé, kteří si havárie všimnou, ihned kontaktovali dispečink vodohospodářské společnosti.

Ztráty pitné vody z potrubí se v Česku postupně snižují. Ještě před deseti lety přicházela nazmar zhruba pětina pitné vody, která unikla cestou ke spotřebitelům ve vodovodním potrubí. Před 30 lety to bylo asi 30 procent.

Staré vodovodní sítě, které jsou hlavně ve velkých městech, se od revoluce postupně opravují a ztráty v moha městech klesly už pod 12 procent. Podle Havlíčka je tento výsledek i ve vyspělých evropských zemích považován za výborný.

 

 

zdroj:

https://olomoucka.drbna.cz/zpravy/17354-zasobitel-pitne-vody-mest-a-obci-na-sumpersku-snizil-ztraty-pod-12-procent-setri-penize-odberatelum.html