České lesy v současnosti devastuje kůrovcová kalamita, která je, podle některých odborníků, nejhorší za posledních dvě stě let. Stromy jsou důležitým prvkem životního prostředí a obnova lesního fondu není krátkodobou záležitostí. Ve firmě Šumperská provozní vodohospodářská společnost se rozhodli přírodě pomoci a kromě plánované údržby zelených ploch objektů v jejich správě hledají možnosti, kde vysadí i nové stromy. První výsadba se uskutečnila 15. října v Šumperku na ploše parkoviště na ulici Jílová ve spolupráci se Střediskem volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk.

Hlavní aktivitou šumperské vodohospodářské společnosti je výroba a dodávání kvalitní pitné vody, odvádění a čištění odpadních vod pro osmdesát dva tisíc obyvatel na Šumpersku. „Veškeré aktivity společnosti jsou spojeny s ochranou životního prostředí a šetrnému chování k přírodě. Především odvádění a čištění odpadních vod je procesem, který aktivně napomáhá nejen k ochraně, ale i ke zlepšování životního prostředí,“ uvedl mluvčí společnosti Ondřej Coufal.

Za úvahou k sadbě stromů stojí především informace z médií o kůrovcové kalamitě. „Zvažovali jsme s kolegy, kde přiložit pomocnou ruku a napadlo nás, že můžeme pomoci už tím, že pár nových stromů vysadíme na plochách, které jsou v naší správě,“ řekl generální ředitel společnosti Radim Jirout. „Je to jen malá pomoc, ale možná tím někoho motivujeme k tomu, aby nás následoval,“ dodal.

Partnerem pro tuto výsadbu se stala šumperská vila Doris, se kterou vodohospodářská společnost spolupracuje i při organizaci Dne Země. „Jsem přesvědčen, že jde o dobrý nápad. Vhodně vysazené nové stromy jsou důležitým prvkem zdravého prostředí v každém městě, nejen v Šumperku. Proto jsme se k akci rádi připojili,“ sdělil Adam Trčka, pracovník Střediska volného času.

 

zdroj: https://zpravodajstvi.sumpersko.net/Vysadba-stromu-v-Sumperku-14185/clanek/Zpravodajstvi

 

IMG 2244   IMG 2260  IMG 2266   IMG 2274  IMG 2286