Měsíc bezpečnosti SUEZ ve vodárenských společnostech - 28.března - 30.dubna 2019

 

 

 mesic bezp 2019

 

Skupina SUEZ každoročně vyhlašuje téma při příležitosti Světového dne bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, který se slaví 28. dubna. V minulých letech byla vyhlášena například tato témata:  bezpečnost za volantem, oznamování skoronehod, alkohol a drogy na pracovišti.
V letošním roce byl stanoven ne den, ale rovnou MĚSÍC bezpečnosti s pěti tématy. S těmito tématy se zaměstnanci blíže seznámí v době společných setkání na téma bezpečnost.

 

1.    Riziko kolize
Kolize vozidla s člověkem je jedním z nejčastějších příčin smrtelných úrazů ve skupině.  Především v odpadovém hospodářství, ale nevyhýbá se ani odvětví vodárenství. Je třeba neustále opakovat, že se řidič i chodec musí vždy ujistit, že je situace bezpečná, pokud mění směr, couvá, přechází silnici apod.

 

2.    Skoronehoda s vysokým potenciálem závažnosti (HIPO)
Ve skupině SUEZ jsou všechny skoronehody, které mohly mít závažné až tragické důsledky, podrobně analyzovány, aby se tak předešlo vážným úrazům.

 

3.    Bezpečnostní návštěva
Manažerské bezpečnostní návštěvy se staly již pevnou součástí života v našich vodárenských společnostech. Jejich cílem je formou diskuze vybudovat důvěru mezi managementem a zaměstnanci.

 

4.    Právo přerušit práci
Každý pracovník má právo zastavit či přerušit práci, pokud se cítí v nebezpečí. Někteří odborníci říkají, že by zaměstnavatelé měli zmocnit pracovníky k zastavení nebezpečné úlohy nebo situace bez ohledu na to, kdo ji provádí. Všichni zaměstnanci by měli absolvovat školení o zastavení práce, kterou vidí jako nebezpečnou. Zastavení práce by mělo být následováno vyšetřením situace a mělo by se zjistit, zda existují rizika a jak je minimalizovat.

 

5.    Rychlá kontrola a LOTO
I v případě rutinní práce by se mělo stát samozřejmostí, že si zkontrolujeme, zda jsou podmínky práce bezpečné a zda můžeme práci zahájit. V angličtině, francouzštině a mnoha dalších jazycích se této kontrole říká vigiminut, tedy minuta bdělosti. Tento výraz dobře vystihuje podstatu věci. Toto platí dvojnásob při provádění oprav nebo údržby vybavení a strojů, které je nutné před výkonem práce izolovat od zdrojů energie a zajistit jejich náhodné spuštění.

 

Sloganem kampaně měsíce bezpečnosti je SAFETY ALWAYS (Bezpečnost vždy)