Kupovat, nebo ne?

Už léta se řeší dilema, zda je lepší pít (propagovanou) balenou vodu či vodu z kohoutku, u které vodárny ručí za její nezávadnost. Z výsledků rozsáhlého rozboru sdružení DTest uskutečněného před časem v pěti městech – Ostravě, Brně, Plzni, Praze a Liberci – vyšly hůř vody balené. A to i přesto, že byly vody z kohoutku úmyslně znevýhodněny. Transport mezi vodárnou a odběratelem totiž není bez rizika. V testu byla úmyslně zvolena starší zástavba, kde mohly být zanešené rozvody. Problém s vnitřním vodovodem může zhoršit kvalitu vody.

 

Tvrdá voda škodí pračkám, ne lidem

Takzvaná tvrdá voda má špatnou pověst kvůli reklamám. Ty tvrdí, že způsobuje usazeniny, které poškozují například pračky. Opraváři proto doporučují ji změkčovat. To ale neplatí na lidi! Naopak, tímto procesem by došlo k nahrazení prospěšného vápníku i hořčíku sodíkem. Jeho vyšší obsah má negativní dopad na osoby trpící srdeční chorobou, hypertenzí. Naopak žádná studie neprokázala, že konzumace tvrdé vody organismu škodí.

Je pravda, že příliš tvrdá voda vytváří nevábný bílý až šedý povlak na kávě, čaji a za jistých okolností mění senzorické vlastnosti vařených jídel, Tento jev způsobuje vysrážení minerálů, když jich voda obsahuje větší množství, ale to je všechno. Mýty, že stojí za vznikem ledvinových kamenů nebo ucpávání cév, byly dávno vyvráceny, stejně tak jako škodlivost chloru v kohoutkové vodě. Jeho poměr se totiž pečlivě monitoruje.

 

Nebezpečné studny

Zdravotní problémy mohou nastat u domácích studní, hlavně na venkově. Pokud jsou léta nečištěné, mohou obsahovat i nebezpečné chemické látky, které se dostaly do řek a podzemních vod při povodních. Patří mezi hygienicky nevyhovující a jsou vysoce rizikové. Státní zdravotní ústav zpracoval před lety výsledky rozborů z 5000 studní. Limitní hodnoty byly překračovány v 60–70 % vzorků!

 

 

Více na: https://zeny.iprima.cz/zdravi/voda-je-zdrava-ale-ktera-je-lepsi-kohoutkova-balena-nebo-mineralni