Každoročně před koncem školního roku projevují učitelé přírodních věd zájem o exkurze svých studentů na čistírnách odpadních vod (ČOV), kde se studenti mohou na vlastní oči přesvědčit o prospěšnosti těchto zařízení, ve kterých se kanalizací přivedená odpadní voda čistí a vrací zpět do toků. ČOV tak pomáhají uchovávat přírodní hodnoty a kvalitu našich řek i celého životního prostředí. Celý proces shromažďování a čištění odpadních vod je současně i proces technicky atraktivní, o jehož poznání projevuje zájem řada škol i dalších zájemců. Exkurze zajišťuje po předchozí domluvě technolog naší společnosti – Ing. Karolina Budějovská, tel: 724 315 173, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Exkurze je možná pro skupinu do 30 osob, v případě školních tříd je třeba zajistit doprovod pedagogických pracovníků v počtu 1 pedagoga na 10 žáků, současné je nutné s dostatečným předstihem uvést počet osob, jejich věk (žáci by měli být starší 12 let) a důvod exkurze (návaznost na učivo), aby mohl průvodce připravit odpovídající výklad; exkurze s výkladem trvá cca 40 minut.

Exkurze je bezplatná a je možná na ČOV v Šumperku, Zábřehu, Mohelnici a Lošticích; dopravu na ČOV a zpět si zajišťují návštěvníci na své náklady.

A jaké poznatky si studenti z ČOV odnášejí, si můžete sami zjistit na přiložených studentských prezentacích:

 

Viliam Hromek

 

Vojta Vyskočil

 

Klára Kolková a Leontýna Mertová

 

Sandra Kubíčková a Štěpánka Valentová